Emmanuel Hidier

Emmanuel Hidier

Emmanuel Hidier

Emmanuel Hidier je agroekonomista, direktor programa saradnje između Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Pre nego što se 1996. godine pridružio FAO, Emmanuel je proveo četiri godine u privatnom bankarskom sektoru na Tajlandu radeći na menadžerskim pozicijima u oblasti izvoznog i projektnog finansiranja.

U Investicionom centru FAO je stekao bogato iskustvo u finansijskim analizama i modeliranju, infrastrukturi poljoprivrednog tržišta i poljoprivrednoj politici. Učestvovao je ili vodio brojne misije pripreme i nadzora projekata Investicionog centra u saradnji sa EBRD i Svetskom Bankom u Istočnoj Evropi, centralnoj i jugoistočnoj Aziji. U FAO aktivno rukovodi projektima koji se finansiraju iz EBRD investicionog portfolija za agrobiznis.

Poslednjih godina, saradnja ove dve institucije je fokusirana na unapređenje finansiranja u poljoprivredi, podizanje kvantiteta i kvaliteta poljorivredne proizvodnje, trgovine i izvoza, razvoj standard kvaliteta i bezbednosti hrane i geografskih oznaka porekla i analize celokupnog lanca snabdevanja u agrobiznisu. Emmanuel takođe upravlja EastAgri i MedAgri platformama za razmenu znanja međunarodnih finansijskih institucija koje investiraju u poljoprivredu širom centralne Azije i centralne i istočne Evrope, odnosno u južnom i istočnom Mediteranu.

Emmanuel je magistrirao agroekonomiju na Univerzitetu Oxford u Velikoj Britaniji, a titulu inženjera u poljoprivredi je stekao na fakultetu u Parizu. Govori francuski, engleski, italijanski, tajlandski i španski jezik.